Hoe is de relatie tussen burgers en overheid te verbeteren?
Ruim een half jaar na het drukbezochte symposium Overheid 2.0 was er begin juni opnieuw een bijeenkomst over de relatie tussen overheid en burgers. Op bezoek bij de gastvrije Severinusstichting, ging de zoektocht verder naar hoe die relatie te verbeteren. In vrijwel alle programma’s van de Veldhovense politieke partijen staat wel iets over de betrokkenheid van burgers bij de uitvoering van (eigen) initiatieven in buurt en wijk. Niet iedereen benoemt het hetzelfde. De een gaat daar ook wat verder in dan de ander. Maar duidelijk is dat het ook politiek een belangrijk onderwerp is.
Vertegenwoordigers van de burgerprojecten die vorig jaar in Oerle al acte de préséance gaven, waren ook deze keer van de partij. Dit resulteerde in een overweldigende hoeveelheid informatie over hoe in Veldhoven wordt samengewerkt ten behoeve van buurt, wijk en stad. Bij deze initiatieven – maar er zijn er nog vele meer – blijkt de samenwerking met de lokale overheid goed. Maar het zijn, zoals één van de deelnemers opmerkte, natuurlijk wel de succesvolle projecten.
Bij diverse initiatieven is er wel een ander groot probleem: het aantrekken van vrijwilligers. Mensen krijgen voor klussen gaat goed, maar voor een meer langdurige ‘relatie’ blijkt steeds minder belangstelling.
Behalve wethouder Van Dongen als toehoorder was ook secretaris Hans van Berlo van de Rekenkamer aanwezig. Hij had een actuele reden voor zijn komst. De Rekenkamer gaat namelijk onderzoeken hoe het in de praktijk gaat met de nota Samenspraak.
Van de volgende projecten waren vertegenwoordigers aanwezig: de Oranje markt, Zorg in het dorp (Oerle), Veldhoven Duurzaam, Creatief Zonderwijk (inmiddels ook elders actief) en Echt Veldhovenz (onder andere de jaarlijkse ijsbaan in Veldhoven Dorp).