Door op 6 juni 2015

Hoe was het ook weer?

 

‘De problemen in de zorg zijn sinds het bewind van oud-PvdA’er Hoogervorst geenszins verminderd’, schrijft lezer Jan van Gennip op 4 juni in het Eindhovens Dagblad.

Nou is de reden van die brief een hele andere dan de sores in de zorg, namelijk het door VVD’er Zijlstra voorgestelde ‘inperken van de rechten van werknemers.’ Maar daar gaat het maar een paar regels over. Vandaag de dag is het te doen gebruikelijk om de schuldvraag van elk politiek mislukken zo te manipuleren dat die ‘natuurlijk’ altijd bij die verrekte sociaaldemocraten ligt. Daarbij maakt deze lezer het wel erg bont: Hoogervorst opvoeren als bewindspersoon van de PvdA… hoe kom je erop! Deze volbloed VVD’er was vanaf z’n 22ste helemaal vier jaar lid was van onze partij. Een jeugdzonde noemde hij dat.

Maar nu de feiten. De introductie in 2005 van het toen nieuwe, maar in de ogen van de PvdA behoorlijk wrakke zorgstelsel was inderdaad het werk van de liberaal, minister Hoogervorst. Zijn voorstellen (waardoor het ziekenfonds verdween en er meer marktwerking kwam)werden hem niet in dank afgenomen. Huisartsen voerden stakingsacties tegen de regeringsplannen. En wie kwam in het parlement daartegen in opstand? Wouter Bos, inderdaad. Zijn betoog in de Algemene Beschouwingen van dat jaar leverde het potsierlijke beeld op van een Hoogervorst met zijn vinger in de keel om aan geven hoe hij moest kotsen van de kritiek van PvdA-fractievoorzitter op de ministeriele plannen. Opschudding in de Tweede Kamer en berisping door de Kamervoorzitter. Rel in de  pers.

Jammer dat de Opinieredactie van de krant voor plaatsing van een brief niet even de feiten checkt! Op de parlementaire site bijvoorbeeld, die al in de eerste regel meldt: ‘Behendig, zelf- en doelbewust VVD-politicus.’

Frans Hofmeester