Hoe staat PvdA in het Kadernota debat

16 juni 2020

Kadernota’s leggen beleidsmatige en financiële kaders vast voor de komende jaren en vormen zo de basis voor de begroting. Maar in deze ook financieel onzekere tijden is dat lastig. Welk gevolgen heeft alleen al de coronacrisis? Ze zijn niet te overzien, zoals we ook niet weten wat er aan extra geld uit Den Haag komt. De kadernota van dit jaar, waar de Raad zich dezer weken over buigt, is dus sober en bevat weinig nieuws. Het college vraagt de fracties daarom mee te denken over ombuigingen om  mogelijke tekorten (deels) te kunnen tackelen. Waar staat de PvdA in deze discussie?

Onze fractie  verzamelde zo’n 20 ideeën. Eind juni is daar de eerste discussie over. Besluiten volgen pas half juli. Onze uitgangspunten zijn helder. Onder het motto minder geld voor stenen… meer voor mensen, zijn we tegen bezuinigingen in het sociaal domein. Kwetsbaren verdienen bescherming… de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.

Daarom heeft de PvdA alle aandacht voor de arbeidsmarkt, voor de laagopgeleide werknemers die niet thuis kunnen werken. Economische malaise raakt mensen met een kleine portemonnee harder. Vanaf april meldden huurders zich bij de woningbouwcoöperaties met betalingsproblemen. Veel ZZP-ers kunnen binnenkort hun hypotheeklasten niet meer ophoesten en mensen die via werkintegratieprojecten aan de bak zijn gekomen, sneuvelen als eersten.

Centen moeten we dus ergens anders vandaan halen: bij volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing bijvoorbeeld, of bij veiligheid, verkeer, vervoer en waterstaat. En zo lang Veldhoven bij de 25 gemeenten blijft horen met de laagste woonlasten, zijn we niet tegen het verhogen van de OZB. En natuurlijk dient ook de gemeentelijke spaarpot bij te dragen aan financiële oplossingen. We hebben niet voor niets gespaard. Wordt vervolgd.