6 december 2016

Het verhaal achter de statushouder…

… werd vorige week – in voortreffelijk Nederlandse – nog eens verteld door Fekadu Beyne Shiferau, (rechts), uit Ethiopie en sinds 1998 in Nederland, en Fadil Zekovic, voorheen ambtenaar in Montenegro. Zij vonden een luisterend én gretig gehoor bij 20 gasten van de PvdA-Veldhoven.

pol-c-nov-2016-3

Met hen was ook Jet van Moorsel van Cordaad Welzijn | Vluchtelingenwerk Veldhoven, op bezoek op ons Politiek Café om aan te geven waartegen vluchtelingen tegenaan lopen. ‘Wij helpen ze op weg, maar streven naar zelfwerkzaamheid. En dat is vaak heel lastig. Veel van wat wij “gewoon” vinden, is dat voor hen bepaald niet. Het aanvragen van bijvoorbeeld Burgerservicenummer, bankrekening, uitkering(en) en DigiD levert voor hen een belastende administratieve rompslomp op. Ook praktische zaken regelen als energie, internet en telefoon is een enorme hindernis, ondanks een informatiemap van het COA in eigen taal en in een enkel geval een tolkentelefoon. Ditzelfde geldt voor het in orde maken van de onmisbare zorgverzekering, huisarts en tandarts.”

Fekadu en Fadil zetten zich al weer jaren in als vrijwilligers bij Vluchtelingenwerk. Het beroep dat voor de meest uiteenlopende zaken op hen wordt gedaan, houdt soms jaren aan. De rivier stroomt naar ons toe’, noemt Zekovic dat. Zelf was hij in het verleden slachtoffer van de regels die ook in het vluchtelingenbeleid gelden. Zijn verhaal laat zien hoe problematisch het kan zijn om, ook met een verblijfsvergunning en in Nederland gehaalde papieren aan de slag te komen. In aansluiting op eerdere opleidingen solliciteerde hij met een afgeronde studie dermatologie bij een academisch ziekenhuis in Nederland. Dit nam deze briljante student op leeftijd graag aan, maar… hij bleek twee jaar te kort in Nederland te zijn om als arts aan het werk te kunnen!

En wat is hun verlanglijstje van het drietal van het dynamische Vluchtelingenwerk Veldhoven? Op 1, 2 en 3: opleidingsmogelijkheden voor jonge mensen!

Iets doen voor vluchtelingen? Klik www.cordaadwelzijn.nl. Via [email protected] is ook de folder Vluchtelingenwerk, wat is dat eigenlijk’ beschikbaar.