Het gaat door: statiegeld op plastic flesjes

15 juni 2020

Eindelijk is het zo ver. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft besloten dat er vanaf 1 juli 2021 statiegeld komt op plastic flesjes. Dit besluit kwam er mede onder druk van de sinds eind 2017 opererende Statiegeldalliantie. Tot de eerste lichting gemeenten die daar lid van werden, behoorde  Veldhoven,  in september 2018.

De gemeenteraad volgde toen unaniem  de PvdA-motie om via de alliantie de landelijke overheid te bewegen statiegeld in te voeren op alle PET-flessen en blikjes. Dit is een van de manieren om het hardnekkige probleem van zwerfafval aan te pakken, dat wereldwijd milieu, dieren en mensen bedreigt.

Onderzoeksbureau CE Delft becijferde dat invoering van statiegeld op PET flessen en blikjes leidt tot 70% – 90% minder van dit soort zwerfafval. Het in augustus 2017 aan de Tweede Kamer aangeboden rapport ‘Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes’ maakt duidelijk dat statiegeld een effectieve bijdrage levert aan de bestrijding van in zee geraakt zwerfafval en plastic.

Onder meer Denemarken, Duitsland en Noorwegen kennen al het statiegeldsysteem voor kleine flessen en blikjes. Daardoor kwamen die daar al veel minder in het zwerfafval terecht. Het systeem zorgt eveneens voor een hogere kwaliteit teruggehaald restafval en dus een hogere recycling opbrengst. Meer recycling dient de grote ambities op het gebied van circulaire economie. Door efficiënt gebruik van grondstoffen wordt ook minder C02 uitgestoten en minder afval verbrand. Tenslotte leidt vermindering van zwerfafval voor de gemeente tot lagere kosten in opruimen.

Wat de blikjes in het milieu betreft, ook daar wil de staatssecretaris wat aan doen. Als het aantal in het zwerfafval in het najaar van 2021 niet 70 tot 90 procent minder is, komt er ook statiegeld op blikjes.

Meer informatie op statiegeldalliantie.org