Geen Veldhoven zonder vrijwilligers

10 augustus 2020

Overal kun je ze bezig zien in Veldhoven. We hebben niet in de gaten dat zo’n 10.000 Veldhovenaren ergens de helpende hand bieden. Dat is bijna een kwart van de bevolking! Het cement van de samenleving, heten ze. Terecht. De PvdA-Veldhoven zet er een uitroepteken achter.  

Mantelzorgers vormen een hele aparte groep. In feite zijn het meer dan vrijwilligers. Als voor iemand geldt dat vrijwillig niet vrijblijvend is, is het de  mantelzorger. Ze doen er alles aan om de thuissituatie van wie ze bijstaan, zo leefbaar mogelijk te houden. Het zijn zeker niet alleen senioren die senioren helpen. Ook jonge mensen, kinderen soms nog, zijn vaak onmisbaar om het gezin, waar ze deel van uitmaken, draaiende te houden. Mantelzorgers krijgen ondersteuning van Swove. Daar alleen al werken 200 professionals met vrijwilligers samen. Ze brengen maaltijden rond of zijn gastheer of vrouw bij eetpunten. En nog veel…

Sporten is voor de jonge Veldhovenaren een goede, of beter, een onmisbare uitlaatklep. En dat doet de jeugd massaal, in weer en wind. Maar zonder begeleiding kan je dat vergeten. Dus gaan honderden vrijwilligers in hun vrije tijd op pad om sport en spel te leren en om lekker bezig te zijn. Je ziet ze in het nieuwe zwembad, op de atletiekbaan en het voetbalveld. En bij al die andere sportverenigingen en speeltuintjes die Veldhoven rijk is. Vergeet de bestuurders niet. Ze proberen hun club organisatorisch en financieel in goede banen te leiden en te houden. 

Hulde ook aan het regiment vrijwilligers, die in touw zijn voor kunst en cultuur. Zij houden dansgroepen en toneelclubs draaiende, maar maken ook de prestaties van gildes, muziekkorpsen en meer mogelijk. Behalve voor mantelzorgers, vluchtelingen en wijken is Cordaad (cordaadwelzijn.nl) ook een steunpilaar voor vrijwilligers. Onder de vleugels van deze welzijnsinstelling zijn behalve professionals, ook  een dikke 600 vrijwilligers in de weer.

Na soms maanden oefenen kunnen begeleiders met hun pupillen de wei in, het toneel op of waar zij ook maar voor het publieke willen schitteren. Dan is weer een andere groep vrijwilligers waakzaam: de leden van het korps  EHBO. Onder hen, vooruit voor een keer ons PvdA-lid Albert Leo. Dit werk doet-ie al meer dan 47 jaar. Bovendien laat hij als clown al vele jaren kinderen schaterlachen, is hij presentator op de Oranjemarkt en was hij actie in de scouting.

Compleet kunnen we niet zijn. Maar we sluiten pas af na de structurele pionnen in de sociale structuur van onze gemeenschap te noemen: Voedselbank, Leergeld, Kringloop De Kempen, Amnesty, het enorme korps ondersteuners in de gezondheids-zorg. Zij verdienen, zoals City Fest (foto), het GROOT COMPLIMENT van de Veldhovense PvdA. Onder het motto: meer voor mensen, minder voor stenen kunnen zij vertrouwen op onze politieke steun. Want zonder hen was het hier maar een saaie boel.

Tips

Voor álle Veldhovens vrijwilligerszaken kun je terecht op www.veldhovenvoorelkaar.nl en Vrijwilligers Veldhoven. Het kan gaan over vraag en aanbod of een gesprek over wat bij je past, bijvoorbeeld als je iets wil doen voor een ander. Ook verenigingen en stichtingen vinden er een antwoord op vragen.

Iedere doordeweekse ochtend zijn vrijwilligers van Cordaad Welzijn bereikbaar via VeldhovenVoorElkaar/Vrijwilligers Veldhoven om een klus of de vraag aan te nemen. Bel naar  040 – 253 6789 met vragen over boodschappen, vervoer, een maatje (om te kletsen bijvoorbeeld), taal- en voorleeshulp en meer. Kwetsbare inwoners (jong en oud, mensen met een verstandelijke beperking kunnen er terecht met ondersteuningsvragen.

Voor kwetsbare ouderen en hun begeleiders is Swove hét adres, telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 12:00 uur op 040-2540066. Meer informatie op www.swove.nl

Foto: Jerry Immers