2 augustus 2016

De Veldhovens beurs raakt hoe langer hoe leger…

Het ED van zaterdag 30 juli meldde een miljoenenverlies op in 2010 en 2012 gronden, aangekocht om de aansluiting op de A67 te kunnen realiseren. Zo raakt de gemeentelijke portemonnee hoe langer hoe leger. Vragen van de PvdA-fractie over deze nieuwe financiële tegenslag lagen al de volgende dag bij het college.

De PvdA-Veldhoven verbaast zich erover dat de Raad niet op de hoogte is gesteld van dit miljoenenverlies en ook niet is geïnformeerd over de op handen zijnde publicatie in de krant. De fractie wil van het college waarom dit niet is gebeurd, bijvoorbeeld via een mededeling in de raadsvergadering of op een andere manier.

Voor een veel lager bedrag dan de aankoopprijs verkochte gronden beïnvloeden de schuldenpositie negatief. Bovendien moet de gemeente nu andere gronden aankopen die niets opleveren. De aansluiting gaat op die manier veel geld kosten, omdat de gemeente niet alle eventuele (daarvoor afgesloten) leningen kan aflossen.

Volgens de PvdA is evenmin duidelijk waarom de gronden en gebouwen in zes en vier jaar tijd zo enorm in waarde zijn gedaald. Grond en niet gesloopte gebouwen houden doorgaans toch hun waarde?! De fractie wil dan ook van het college horen waar die waardedaling vandaan komt.

Tot slot vindt de fractie het totaal onduidelijk waarom al gronden zijn aangekocht, voordat duidelijk was wat de exacte locatie zou worden van de aansluiting op de A67 en waarom de gronden nu al weer in de verkoop gaan. ‘Zulke onnodige transacties geven de indruk dat met gemeenschapsgeld wordt gespeculeerd.’