Andrej van Hout (22) uit Veldhoven verruilt studentenkamer voor partijbureau PvdA

29 september 2020

VELDHOVEN – Andrej van Hout (22) verruilt de komende maanden zijn studentenkamer in Tilburg voor een ruimte in het partijbureau van de PvdA in Den Haag. De Veldhovenaar is voor een jaar gekozen tot voorzitter van de landelijke Jonge Socialisten in de PvdA.

 

Zijn belangstelling voor de politiek is ontstaan op de middelbare school. ,,Ik had altijd al mijn eigen visie op de maatschappij. Die wilde ik in de praktijk brengen. In de samenleving moet je rekening houden met de mensen die minder makkelijk meekomen met de economische vooruitgang. Als vooruitgang niet voor iedereen is, heeft het geen doel.”

 

Studie op lager pitje

Zo komt hij als zestienjarige terecht bij de PvdA in Veldhoven waarbinnen hij sinds 2018 steunfractielid is. In november 2014 wordt hij ook lid van de Jonge Socialisten Eindhoven waarvan hij van 2016 tot 2018 de voorzitter is.

Zijn rechtenstudie aan de Universiteit van Tilburg staat komend jaar op een lager pitje. Dit jaar stelde hij zich kandidaat voor het voorzitterschap van de landelijke Jonge Socialisten. Tijdens een congres op zondag 13 september in Breda werd het nieuwe bestuur en de voorzitter bekendgemaakt.

Ontzettend spannend

,,Het was ontzettend spannend, ook voor de andere kandidaat. Door de zenuwen steeg en daalde mijn hoop elke tien minuten. Maar met 218 van de bijna 400 stemmen kan ik de winst dinsdag samen met mijn verjaardag vieren.”

Nu gaat hij met zijn nieuwe bestuur op weg naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer die in maart 2021 plaatsvinden. Campagne voeren, organiseren en motiveren zijn dingen die hij leuk vindt. ,,We gaan vooral campagne voeren op de onderwerpen die wij belangrijk vinden. We willen de PvdA scherp houden en linkse jongeren actief krijgen in de politiek. Dat zijn onze grootste taken.”

Jongeren actief betrokken

Als voorzitter sluit hij voortaan aan bij de Tweede Kamerfractie en bij het partijbestuur. Vanwege corona volgt Van Hout momenteel de wekelijkse fractievergadering van de PvdA nog digitaal. ,,Ik mag overal iets over zeggen. Zo houden we ons als jongeren actief betrokken.”

Zijn Tweede Kamerpas is in aanvraag. Zodra corona voorbij is, kan Van Hout aanschuiven bij fractievoorzitter Lodewijk Asscher en de andere fractieleden.

En wanneer beschouwt hij zijn voorzittersjaar als geslaagd? ,,Als er in de top twintig van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen minimaal twee jongeren staan. En als tweede dat de onderwerpen die wij heel belangrijk vinden ook in de landelijke politiek meer aandacht krijgen. Denk aan de positie van jongeren op de huizenmarkt of de slechte start van jongeren door het onderwijssysteem en de coronacrisis.’’

Bron:  Eindhovens Dagblad