23 januari 2013

Wim Meijberg – "Nieuwe geluiden"

wimmeijbergMet goed 53 jaar en met vrouwlief op vakantie in Italië, overviel mij afgelopen zomer een diepgaand gevoel van onrust. Wil ik alleen commerciële doeleinden nastreven of ook meer gaan betekenen voor de samenleving en betekenis vinden in wat voor bewoners in Veldhoven belangrijk is. Werkeloosheid onder ouderen en jongeren. Bezuinigingen op gezondheidszorg en welzijn. Veiligheid in de wijken. Dit zijn thema’s die mij aanspreken.

Na wat omwegen kwam ik uit op de gemeentelijke politiek. Ook mijn omgeving vond deze keuze vanzelfsprekend! Vertrouwd met links van het midden in het politiek denken, sprak ik zo’n vier maanden geleden voor het eerst met Frans Hofmeester. Het was een heerlijk en openhartig gesprek met deze voorzitter van de PvdA in Veldhoven. Hij heeft mij niet eens over de drempel van de fractiekamer hoeven dragen…

Veel indrukken rijker en schitterende ontmoetingen met bijzondere mensen later, kan ik er nu wel een boek over schrijven. Wat een bont en inspirerend gezelschap! Dan heb ik het niet alleen over de fractie en bestuursleden! Dank je wel Robert Tops en Jos Bosch, veel van jullie geleerd, maar ook van de overige leden van de PvdA en raadsleden van andere politieke partijen in de Veldhovense raadszaal. Ik heb altijd gezegd dat ik in een volgend leven – als metafoor – burgemeester, pastoor of “Bromsnor” wil worden; ik ben in dit leven al onderweg. Heerlijk om over Veldhoven en wat de bevolking beweegt. te kunnen meepraten!

Even nog over de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente van 3 januari, een drukke en een gezellige bijeenkomst. Er werd veel genetwerkt. Het is ook belangrijk om met elkaar gedachten te delen. De toespraak van de burgemeester had 360 graden als thema, maar als je 360 graden draait, ben je weer op het beginpunt. Het gaat om de reis zegt hij. Kijk om je heen en dan zie je wat Veldhoven heeft. Het enige waar hij zich duidelijk over uitsprak was het voorstel van de regering om gemeenten samen te voegen (te vergroten). De burgemeester lijkt hier echter voor eigen parochie te spreken; Jack Mikkers is namelijk tegen. Een fotocollage liet vooral natuur en landschap zien. Is dit wat Veldhoven is? Verder was er een optreden van een verhalenvertelster. Ze was kritisch over Veldhoven en over de kosten die de gemeente heeft besteed aan het Velhovense fotoboek. Niet altijd terechte kritiek. De burgemeester liet weten een twaalftal verenigingen of stichtingen te bezoeken. Kortom veel nieuwe geluiden voor mij, onze burgervader en Veldhoven!

Wim Meijberg