5 maart 2014

Wijk-verpleegkundige keert terug

5 maart 2013 (ANP) Wijkverpleegkundigen komen weer over de vloer. Zij moeten zorg gaan bieden aan de groeiende groep ouderen die thuis blijft wonen. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) stuurde woensdag een ontwerpwetsvoorstel naar de Tweede Kamer om deze eerstelijnszorg in de basisverzekering op te nemen. Dat laat Van Rijn weten in een interview met dagblad Trouw.’We moeten zorgen dat de zorg thuis goed geregeld is. Daar komen wijkverpleegkundigen voor, mensen die over de vloer komen en de ruimte hebben om te kijken wat er aan de hand is’ , aldus de staatssecretaris.

Zelfstandig
Volgens Trouw blijkt uit het wetsvoorstel dat de wijkverpleegkundigen een grote zelfstandige rol gaan krijgen. Zo gaan ze samenwerken in sociale wijkteams met onder anderen maatschappelijk werkers en onderhouden ze nauwe contacten met huisartsen.

Van Rijn: ,,Huisartsen die ik spreek, zijn blij dat er aanvullende zorg wordt gegeven waar zij niet aan toekomen. Ik hoop dat er een soort nieuwe eerste lijn gaat ontstaan waarbij huisartsen, verpleegkundigen en apothekers veel meer overleggen en met elkaar samenwerken.”

‘Thuiszorg niet meer aan de stopwatch’ Dit bericht sluit aan op een eerdere bekendmaking van de staatssecretaris dat mensen die thuiszorg nodig hebben, in de toekomst meer tijd en aandacht kunnen krijgen van hun verzorgenden. Als het aan Van Rijn (PvdA) ligt, hoeven de thuiszorgmedewerkers hun werk straks niet per minuut in te delen en te registreren.
Van Rijn wil dat er een nieuw soort wijkverpleegkundige komt die bepaalt welke zorg de hulpbehoevende nodig heeft. Nu is de zorgindicatie leidend. Die hulp wordt tot op de komma ingevuld. Dat levert een hoop papieren rompslomp op waar de thuiszorgers veel tijd aan kwijt zijn.