15 januari 2014

Party Animal met 'n rood hart | Jeroen Rooijakkers in het nieuws

Over Mania Events, hobby en passie van raadslid Jeroen Rooijakkers. ~

Tropenmaanden breken aan voor Veldhovenaar Jeroen Rooijakkers. Het PvdA-raadslid leeft toe naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Precies een maand later piekt hij met zijn tweede pas­sie. Dan vindt bij strandbad de IJ­zeren Man in Eindhoven dancefes­tival Down Under plaats, dat zijn bedrijf Mania Events voor de der­de keer organiseert. Intussen rijdt hij de komende tijd ‘gewoon’ elke werkdag op en neer naar Utrecht, waar hij op de hogeschool les geeft in marketing.

Je hebt het er maar druk mee. Zien ze je thuis nog wel eens? 

„Ja hoor. Mijn vrouw en ik probe­ren onze activiteiten zo goed mo­gelijk op elkaar af te stemmen. Dat gaat prima. Ik heb een vol schema. Maar ik vind alles wat ik doe zo leuk dat ik dat er graag voor over heb.”

Een politicus die dancefeesten orga­niseert, dat hoor je niet vaak.

„Toch heb ik aan beide mijn hart verloren. Dancemuziek vond ik op de middelbare school al leuk. Ik ben zelfs ‘gabber’ geweest. Zon­der kale kop weliswaar, maar met Australian­trainingspak en oorbel­len. Ik deed vwo, waar ik wel een buitenbeentje was. Maar ik was gewoon gek van trance, house en hardcore en ging regelmatig naar een party.”

Waarom ben je Down Under gaan organiseren?

„Als docent marketing met ken­nis van de vrijetijdssector wilde ik iets doen in de praktijk. Zo houd je voeling met de lesstof en met ontwikkelingen in de markt. En als ik iets doe, doe ik het se­rieus. Ik wilde dus niet zomaar een café afhuren en er een act neerzetten. Dancemuziek is mijn hobby en ik zag daarvoor nog ruimte in het festivalprogramma van deze regio. De IJzeren Man is daarbij een prachtplek. Down Un­der opent er nu het festivalsei­zoen.”

Is het feest rendabel? 

„Ja, de eerste keer trokken we 3500 bezoekers en daarmee lukte dat al. Vorig jaar met ruim 6000 mensen weer. Niet de kaartver­koop maar de verkoop van eten en drinken vormt veruit de groot­ste inkomstenbron. Daar zit een gedachte achter die raakvlak heeft met mijn politieke werk. Een kaartje voorDown Under is met 29,50 euro veel goedkoper dan de toegang tot veel andere feesten.

De meeste kaarten verkopen we zelfs ver onder die prijs via Vakan­tieveilingen. nl. Ik wil voorkomen dat we een te hoge drempel op­werpen en vind dat mensen met wat minder geld ook naar een fes­tival moeten kunnen.”

Wil je met Mania Events meer gaan doen of blijft het bij Down Under? 

„Ik hoop dat het feest nog jaren blijft bestaan. Maar ik hoef er geen fulltime baan van te maken. Wel komt er waarschijnlijk een tweede evenement dat ik nog even geheim wil houden.”

Welke kant wil je op met het festi­val?

„Ik probeer het steeds te vernieu­wen. In 2011 stond er een podium met acts uit de jaren negentig, zo­als Mental Theo en de Klubb­heads. Eén van mijn studenten maakte deel uit van de huidige Party Animals en ook die groep kwam toen. Het was erg leuk, maar met zoiets kun je niet einde­loos doorgaan. Ik richt me nu vooral op trance en house en vind het een uitdaging om dj’s te trek­ken die een link hebben met de re­gio. Denk aan La Fuente of Johan Gielen.”

Ga je zelf nog naar festivals of is dat verleden tijd?

„Op bijvoorbeeld Dominator of De­cibel kan ik nog wel losgaan hoor. Maar meestal ga ik nu om te kij­ken hoe anderen een festival orga­niseren. En om acts te bekijken die ik misschien wil boeken.”

De scene heeft niet zo’n goed imago en wordt vaak geassocieerd met drugs. Wat vind je daarvan?

„Erg jammer. Ik baal ervan dat veel mensen bij dance meteen denken aan drugs en geweld. Het is ook onterecht als je de hoeveel­heid incidenten op dancefestivals vergelijkt met die bij andere eve­nementen. Persoonlijk heb ik wei­nig met drugs. Bij Down Under  hanteren we een zero tolerance be­leid. Maar je kunt nu eenmaal niet alles voorkomen.”

Een flauwe vraag. Maar stel dat je moet kiezen tussen je raadswerk en Mania Events. Wat wordt het dan?

„Ik ben er heel trots op dat ik raadslid ben. Het voelt als een gro­te eer om namens een groep bur­gers het woord te voeren over za­ken die er toe doen. Ik hoop van harte dat ik dat de komende vier jaar nog mag. Het combineren van mijn taken gaat me goed af. Ik zou tot het uiterste proberen dat vol te houden.”

Lees hier het artikel in pdf.
Meer informatie over DownUnder the Festival is te vinden op de site van het festival (klik hieronder).

DownUnder