Meer dan alleen vlinders in de Vlindertuin van IVN

5 juli 2018

De Vlindertuin van het IVN in Meerveldhoven is vernieuwd. Een fraaie plek voor allerlei planten, bloemen en struiken. Daar komen niet alleen vlinders op af, maar ook torren, hommels en vele andere insecten. Wethouder Jeroen Rooijakkers (PvdA) heropende deze inspirerende tuin zondag 1 juli.

Inspirerend is de tuin zeker. Je kunt er ook ideeën opdoen voor de inrichting van je eigen tuin, vooral ideeën om die te ‘vergroenen’. Want de verstening zet zich steeds verder door. En dat is jammer. Jammer voor de uitstraling, maar ook voor de leefbaarheid in de wijk. Want stenen houden warmte vast en het riool raakt sneller overbelast. Dat zijn zorgelijke ontwikkelingen. Niet voor niets nam de gemeenteraad daarom twee dagen later de PvdA-motie Steenbreek aan. De wethouder geeft hieronder zijn kijk op deze belangrijke zaak.

Het is de laatste tijd lekker weer. Door de vele zonne-uren stijgt de temperatuur tussen de bebouwing en wordt het steeds droger. In de bebouwde omgeving kan de temperatuur al snel 3 tot 4 graden warmer zijn dan in een groene omgeving. Dat noemen we hittestress. Stenen houden namelijk de temperatuur langer vast dan struiken en bomen. En nog iets anders: veel koelsystemen draaien deze dagen op volle toeren en dat kost ’n hoop energie.’

‘Een ander gevolg van de klimaatveranderingen is de toenemende wateroverlast. Grote hoeveelheden regenwater als gevolg van langdurige of hevige regenbuien kunnen overlast veroorzaken in de wijk. Het aanleggen van meer groen en minder verharding is een van de maatregelen tegen deze overlast. Natuurlijk doet de gemeente hierin zijn uiterste best met de aanleg van poelen, sloten, kelders en andere voorzieningen. Maar de gemeente kan het niet alleen. Ook de bewoner zal zijn ‘steentje’ bij moeten dragen.

‘Operatie Steenbreek vind ik daarin een mooi initiatief: ‘Steen eruit, Plant erin’. We zullen de problemen die de klimaatveranderingen met zich meebrengen, echt samen moeten oplossen. Er wordt daarom ook nadrukkelijk een beroep gedaan op uw inzet en bereidwilligheid. Begin misschien eens met een bezoek aan de Vlindertuin. Een absolute aanrader.’