19 juni 2013

Leerzame PvdA Ledendag

Op de zonnige 15 juni was ik in Den Haag voor de PvdA Ledendag. Er stond een lange rij vooral nieuwe leden buiten het Tweede Kamergebouw. Uit veiligheidsoogpunt moesten alle deelnemers door detectiepoorten en alle spullen door de scan. Waardevolle spullen, handtassen en jassen konden we in een klusje leggen om ze niet heel de dag mee te hoeven nemen.

Het ontvangst met koffie/thee en koekjes/cakejes was prima geregeld. Er was ook gedacht aan de leden die van ver kwamen of wie al trek hadden. Voor hen waren er lekkere belegde broodjes.

De opening deed Diederik Samson, die ook tijd nam voor een korte vragenronde. De rest van het programma voor onze groep (Noord-Brabant 4) zag er als volgt uit:

  • 15.05 Plenaire zaal
  • 1 5.30 Infomarkt
  • 15.55 gesprek met Kamerlid en
  • 16.45 rondleiding met Grace Tanamel en Duco Hoogland. 

Wat mij het meeste opviel, waren de symbolen met de natuur. Zo stelt in het interieur van de Nieuwe Plenaire zaal: (1992; architect P. de Bruin) de plafondverlichting  de sterren voor. de stoelen de tulpen en de groene vloerbedekking het gras.

In de Oude plenaire zaal symboliseert de vloerbedekking van verschillende kleuren tapijten langs elkaar de bloembollen. Ook in de Aletta Jacobszaal zijn er beelden uit de natuur: lamellen voor de regen; verlichting voor de wolken.

De patatbalie

Je zou denken dat je hier friet etc. kan krijgen. Maar nee, dit is de plaats waar alle journalisten staan. De patatbalie bevindt zich op de eerste verdieping, net als de plenaire zaal. Hier worden dan ook vaak de foto’s gemaakt en korte interviews afgenomen.

Verder was ik in de Thorbeckezaal, één van de commissiezalen die ter beschikking worden gesteld voor de partijen. In deze zalen wordt gedebatteerd over hedendaagse politieke zaken. Er zijn ook speciale plaatsen voor de pers. Kamerlid Jeroen Recourt was hier ook aanwezig. Verder bekeken we de rookkamer, het Binnenhof, de fractiekamer en de kamers van Kamerlid Grace Tamanel en fractievoorzitter Diederik Samson. Iedere kamer is voorzien van een camera en tv om het debat te kunnen volgen en toch andere belangrijke zaken kunnen verwerken.

We konden onze “gidsen” zoveel vragen stellen als we wilden. Tijdens de rondleiding ging het vaak over het gebouw, maar zodra we in een zaal kwamen, waren de onderwerpen voornamelijk de zorg, WMO en de  Fyra.

Marianne Klaassen