Jongeren van Veldhoven verdienen evenementen (met hardstyle)

9 maart 2018

Het is nog maar een vooruitzicht. Maar als gemeente en politiek lering trekken uit een recente PvdA-bijeenkomst over events, muziek en jongerenwerk, dan kan dit perspectief werkelijkheid worden. Dan valt zeker ook iets te doen aan de overlast van groepen jongeren, waar Veldhoven al jaren last van heeft. Kijken wat de gemeenschap en de gemeente hieraan kunnen doen, is beter dan met de vinger naar hen wijzen. Want ‘hangen’ doen jongeren niet (alleen) voor de lol. Als ze genoeg te doen hebben en er genoeg voorzieningen en activiteiten zijn, hoeven ze de straat niet op. En precies dáár begint de taak van de gemeente.

Opmerkelijk was de constatering dat veel organisaties die graag iets willen doen voor de jeugd, in hun ondernemerschap worden afgeremd. Renzo Dielesen, organisator van Beach Event, liet bijvoorbeeld weten dat het vergunningentraject voor de nieuwe editie nu al vijf maanden duurt. Dit soort hobbels maken het lastig voor de organisator, jammer voor artiesten en vooral jammer voor de jeugd. Want een event op poten zetten, kost meer tijd dan de twee maanden die er dan nog over zijn.

Paul Vredenberg, medeorganisator van het nieuwe Lucifest evenement, constateerde eveneens dat het niet makkelijk is om in Veldhoven iets van de grond te krijgen. Er zijn onvoldoende activiteiten en events die je trots op Veldhoven maken. Na het wegvallen van Kioskpop en Cult & Tumult, is er vooral voor de jeugd weinig te doen. En die loopt dan weg. Met Lucifest komt er gelukkig een waardige opvolger.

Ook artiesten hopen dat er meer wordt gedaan in Veldhoven. Zo zei Freek Coppens, artiestennaam Ferreck Dawn, dat hij altijd met veel plezier in Veldhoven-Dorp heeft gewoond, maar nu al jaren in Amsterdam woont. Uiteraard speelt de nabijheid van Schiphol en de drukke stad een rol in zijn keuze om daar te gaan wonen. Maar ook het gebrek aan sfeer, activiteiten en events in Veldhoven-Dorp. ‘Vroeger had je gezellige cafés als Lokaal 8 en The Jerry’s. Maar daar is weinig van over. Veldhoven is saai geworden.’

Bob van der Palen (B-Front) is vooral teleurgesteld over hoe hem de kans werd ontnomen om op Cult & Tumult te draaien. In zijn geboortestad. Met het optreden van hardstyle artiesten was het zeker een leuke en succesvolle editie geworden. De ‘zaal’ was het, na een voorproefje van zijn kunnen, met hem eens dat deze muziekstijl – nota bene de meest populaire onder jongeren – de kans moet krijgen om zich te manifesteren en te profileren.

De Veldhovense PvdA vindt dat er meer gedaan en georganiseerd moet worden. Een starre houding bij dit soort initiatieven is, zo blijkt uit optredens buiten Veldhoven, niet nodig. Aanmoedigen en stimuleren… dat is de route, uiteraard met waarborgen van belangen van anderen, zeker van omwonenden. Veldhoven gezellig en leuk houden, ook voor de jeugd, vraagt om beleid en de wil om te veranderen. ‘Anders gaan we het gewoon zelf doen’, zei Raoul (DJ Zany).