8 mei 2014

In de Voortuin van Europa

In Eindhoven was op zaterdag 3 mei de aftrap voor de landelijke campagne van de Europese verkiezingen! Ik herkende de rode jacks en werd zowaar welkom geheten door een jongedame.

Wijkrestaurant In de Voortuin aan het Celsiusplein, met net 13 graden, had zijn ‘voortuin’ omgetoverd tot een hangplek voor PvdA’ers en andere belangstellenden. Er was drank en een barbecue zorgde voor vette walm en worstjes.

Ik zag Diederik Samsom en Paul Tang en hoorde ze spreken over ‘Wat betekenen Brabant en Nederland voor Europa en wat wil de PvdA met Europa?’. Er kwamen veel clichés door de luidsprekers en veel meer kun je in een algemene toespraak eigenlijk niet verwachten. Ze waren beiden positief gestemd, terwijl wij nog moesten gaan stemmen.

Ik herkende Agnes Jongerius en Paul Sneijder. Andere kandidaten, zoals Kati Piri en Adnan Tekin, zag ik pas toen ze op een stenen zitbank klommen om zich te tonen aan de ongeveer zeventig belangstellenden. Oud-wethouder Mary Fiers kwam naast me zitten, toen ik een afwachtende (zit)houding aannam. Dat was heel aardig van haar. Ze was van 2006 tot 2013 wethouder in Eindhoven met in haar portefeuille wonen, volkshuisvesting en wijkvernieuwing. Dat kwam goed uit want ze kon mij direct uitleggen, waarom we tegenover dichtgetimmerde huizen ons feestje vierden in de wijk Woensel. ‘Hier worden ook sociale huurwoningen gebouwd op initiatief van de bewoners’, opperde ze.
Ik had het daarna met Paul Tang over zijn TV-optreden en hoe hij dat had ervaren. De volgende keer moet ik sneller reageren en ‘niet te lief zijn’, zei hij. Hij had zin in de rol die hij zou gaan spelen en voelde zich gesteund door mensen met uitstekende kwaliteiten. Ik vroeg hem om meer in de publiciteit te brengen wat Europa voor Nederlanders heeft betekent. De negatieve dingen komen automatisch in de media, dus doe je best het positieve uit te venten.

Na de toespraken vormde zich een lange rij voor de barbecue en werden de glazen gevuld. Onder de indruk van zo veel empathie en enthousiasme voor Europa, pakte ik de fiets om elders in Eindhoven te gaan zingen.

Paul van der Steen,
Veldhoven, 7-5-2014.