Hoe communiceren met senioren?

5 januari 2019

Dit is de centrale vraag eind december tijdens een discussieavond in wijkcentrum het Tweespan. De meeste deelnemers – actief in (het seniorendeel) van de Veldhovense gemeenschap – vallen onder die leeftijdscategorie en weten dus waar zij het over hebben. De discussie is dan ook uitvoerig en intens.

Samen met Cordaad organiseerde Ella Cornelissen (20) uit Veldhoven deze avond in het kader van haar studie toegepaste gerontologie. Die studie houdt in dat zij later wil werken aan leeftijdsvriendelijke diensten en producten voor ouderen. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten, adviezen of beleidsplannen, gericht op het verbeteren of behouden van de kwaliteit van leven. Zo moet de zelf- en samenredzaamheid van ouderen en hun sociale omgeving worden versterkt. Tot zover de theorie.

In de uitnodiging stond ‘samen kijken naar de communicatieproblematiek met 55-plussers op het gebied van activiteiten binnen de gemeente Veldhoven.’ (Dan gaat het wel over ’n kleine 16.000 Veldhovenaren!) Twee termen leverden al gelijk volop discussie op: ‘55-plussers’ en ‘problematiek’. Tussen 55 en, zeg, 85 zitten immers werelden van verschil en in al die leeftijdscategorieën is het bepaald niet alleen kommer en kwel.

Het is dus zaak om bij communicatie met de doelgroep meer onderscheid te maken, niet alleen in leeftijd maar ook welke mogelijkheden hebben senioren (nog) tot hun beschikking. Een van de uitgewerkte thema’s was het ontwikkelen van een of meer apps Die kun je prima afstemmen op leeftijd, persoonlijke mogelijkheden en interesses.

Ook de communicatie via de overige media kwam uiteraard aan bod, bijvoorbeeld via de  Maandkrant  Veldhoven. De redactie besteedt ruime aandacht aan de doelgroep van deze avond. Jammer genoeg schort het nog aan de bezorging van de krant. (Geef postcodes en huisnummers die daar ‘last’ van hebben, door aan deze site en we sturen die door.)

Verder is er de website www.seniorenraadveldhoven.nl. Daarop komt binnenkort een agenda met activiteiten, die voor alle senioren toegankelijk zijn. Naast veel informatie vind je op de site ook een digitale uitvoering van de Seniorenwijzer naar sociale, medische en financiële hulp en hulporganisaties.

Ella Cornelissen