14 mei 2014

Gouden PvdA-jubilaresse in Veldhoven

´Maak er geen toestand van, hoor´, waarschuwde mevrouw A. Stellingwerf-van der Veen (89) de kleine PvdA-delegatie. Die belde gisteren bij haar woning in Veldhoven aan om de gouden speld van de politieke partij aan te reiken. Maar na het opspelden door voorzitter Frans Hofmeester van de PvdA-Veldhoven van het ereteken voor vijftig jaar lidmaatschap, gaf zij alsnog en graag toestemming om het feit wereldkundig te maken. `Ja, ik ben toch wel trots. En het is ook een hele mooie speld. Is die echt van goud?` Die vraag bleef onbeantwoord.

Mevrouw Stellingwerf en haar 10 jaar geleden overleden echtgenoot kwamen in 1959 vanuit Assen in Veldhoven wonen. Hij was één van de velen die in die jaren werk vonden bij Philips. “Ik heb het hier nog steeds naar m’n zin”, voegt ze daaraan toe. “Al die jaren heb ik op deze rustige plek gewoond. In juli word ik 90, maar dankzij de traplift kan ik nog steeds zelfstandig wonen.”

‘Mijn man en ik hebben de partij altijd goed gevolgd. Niet dat we op de barricaden stonden, maar we hielden wel bij wat de partijleiders deden. Wim Kok en zo, maar vooral Willem Drees. Sommige familieleden waren best wel feller. Hun gezinnen noemde de buurt ook wel ‘rooie nesten’. Mijn vader had het ook nooit over de AOW, maar: noemde dat: we krijgen van Drees. Als we naar de stembus gingen, zei hij: je stemt wel SDAP he. Mag ik dat ook zelf uitmaken, antwoordde ik dan. Die discussie was trouwens over toen ik lid van de partij werd. En dat is nou dus meer dan 50 jaar geleden. Ik had er niet bij stilgestaan, maar ben blij dat jullie eraan hebben gedacht.’

foto Johan de Haas

foto Johan de Haas