18 juni 2012

Gemeentelijk beleid niet afgestemd op behoefte fietsers!

Al jaren vraagt de PvdA aandacht voor fietsers en voor de mogelijkheden om hun rijwiel te stallen. Het gemeentelijk beleid daarin blijft voor ons een raadsel. De antwoorden van het college op onze vragen daarover maken de zaken er niet duidelijker op. Sterker nog, het lijkt wel of een ambtenaar die zelf nooit fietst, achter een bureau bedenkt wat goed voor de fietser is. Luisteren naar de burger doe je toch niet alleen in de verkiezingstijd?

In ieder geval voldoen twee soorten fietsrekken totaal niet aan het gebruiksgemak. Dat zijn de peperdure Lock ‘n Go rekken in het City Centrum en de hoge rekken bij de Kempen Campus. Nu staan die daar al een paar jaar. Je zou denken dat ze op het gemeentehuis dus wel weten hoe slecht ze functioneren. Maar hardleers als ze zijn, werden  ze onlangs ook bij winkelcentrum Mira geplaatst.

De opmerkzame burger zal het niet zijn ontgaan dat de Lock ‘n Go beugels nauwelijks worden gebruikt. De enkele fiets die er wel in staat, hangt meestal scheef in de beugel, omdat het optillen van de fiets kennelijk te zwaar is.

Ditzelfde euvel doet zich voor bij de andere beugels waarbij je de fiets omhoog moet tillen om het stuur in de beugel te hangen. De beugels zijn kennelijk ontworpen voor klassieke fietsen met een recht stuur, maar niet voor sportfietsen en elektrische fietsen. Afgezien van dit onhandige systeem, is het voor de meeste ouderen te zwaar om dit voor elkaar te krijgen. Overigens geldt dit ook voor jeugdigen als je ziet hoeveel fietsen er bij de Kempen Campus op de eigen standaard naast diezelfde type fietsbeugels staan.

Bij de Mira komt er nog een probleem. Bij het laden van boodschappen in de fietstassen gaat de fiets achterover hellen en schiet die uit de houder, met alle nare gevolgen van dien.

Wie komt er op zoiets?

Waarom niet de eenvoudige maar veel praktischer en gebruiksvriendelijker fietsbeugels geplaatst die al jaren bij het winkelcentrum aan de Burg. van Hoofflaan staan. Zonder moeite kan daar iedereen z’n fiets tussen de beugels rijden en vastzetten.

Met gebruik van gezond verstand had de gemeente zich veel geld kunnen besparen in een tijd dat met de belastingcenten van de burgers zuinig moet worden omgegaan.

Diezelfde burgers zijn daardoor ook nog eens dubbel gedupeerd nu ze hun fiets ook nog niet fatsoenlijk kunnen stallen.

Het wordt tijd dat de gemeente daar een klip en klaar antwoord op geeft.

Diezelfde duidelijke reactie verwachten we voor het al lang bestaande tekort aan fietsbeugels bij de bushaltes aan de Bossebaan, de Dom, de Hertgang en de Platanenlaan.