Door op 20 september 2015

Buurtrechten iets voor Veldhoven?

(Naar Grace Tanamal op de landelijke PvdA-site)

Goede buurtinitiatieven en actieve buurtbewoners die wat van hun buurt willen maken, lopen nog te vaak vast in bureaucratie en onnodige regels. Doodzonde!. Daarom zou het goed zijn om in ’n paar gemeenten te experimenteren met buurtrechten. Die geven bewoners meer te zeggen in hun buurt, bijvoorbeeld over het beheer van buurthuis, groenvoorziening, hulp bij boodschappent of het tegengaan van vervuiling.

Bewoners zelf weten als geen ander hoe zij hun buurt leefbaar kunnen houden. Het is dus jammer dat actieve mensen met goede initiatieven vastlopen. Velen vinden het leuk om zich voor de buurt in te zetten. Door te experimenteren met buurtrechten komen we erachter hoe we bewoners weer grip op hun eigen buurt kunnen geven.

Met buurtrechten krijgen bewoners het recht om met eigen middelen als eerste te bieden op vrijgekomen maatschappelijk land- of vastgoed, voordat het in de vrije verkoop en verhuur terecht komt. Daarnaast krijgen bewoners het recht om een buurtplan te maken. Daarin kunnen zij hun ideeën schrijven over de inrichting en vormgeving van hun wijk. Dit plan maakt dan deel uit van de gemeentelijke plannen voor de ontwikkeling van het gebied. Want wijken en buurten zijn van hun bewoners.

Zie ook het symposium Overheid 2.0.