25 november 2009

Alleen voor de rijken?

’n Bezoek vanmiddag aan de apotheek zette me aan het denken. Niet voor de eerste keer de afgelopen maanden realiseerde ik me hoe ongelijk de wereld verdeeld is, ook in de gezondheidszorg. Hoezo?

Ik bezocht de apotheek om een tube zalf op te halen met een flinke dot vitamine E. De fysiotherapeut had dit aangeprezen als probaat middel om de hardheid van een operatiewond te verzachten. ‘Het wordt niet vergoed’, waarschuwde hij, ‘maar je bent maar een euro of negen kwijt.’ Na een moeilijk verhaal over de zoveelste geneesmiddelenmaatregel die sinds midden vorig jaar van kracht was, vroeg de assistente de som van 25 euro (afgerond). Je zult maar van een minimum rond moeten komen, dacht ik.
’n Tijdje terug hoorde ik dat het huren van een hometrainer bij ZuidZorg 25 euro kost voor het halen en brengen en 7 euro 50 per week. Zo’n ding is al gauw een maand nodig, als je na een ongeval of operatie weer volledig op de been wilt komen. Dan ben je wel 55 euro kwijt. En mochten voor een algeheel herstel nog ’n paar bezoekjes aan de manuele therapeut nodig zijn, dan moet je 220 euro neertellen. Mits de verzekering bijpast, anders komt daar nog eens 120 euro bij.
Maar ik denk ook aan die vrouw die 10 jaar lang geen nieuwe bril aanschafte, omdat ze de 90 euro voor het goedkoopste montuur met glazen niet kan ophoesten. En dan te bedenken dat je elke twee jaar voor zoiets bij de ziektekostenverzekeraar mag aankloppen. Inmiddels had ze het toetje en de soep van Tafeltje Dekje al vervangen door af en toe een bouillonblokje in warm water en een ondefinieerbaar toetje van de Aldi. En moest ook zij na een operatieve ingreep voor borstkanker de zalf met vitamine E zelf ophoesten…

Waar het mij om gaat, is hoeveel leed er nog wordt geleden, hoeveel pijn niet wordt verzacht. Maar ook: hoeveel mensen krijgen bij gezondheidsklachten het onbarmhartige ‘daar moet je mee leren leven’ te horen. Als je er het geld niet voor hebt, staan er nog wel een paar wegen open, mompel ik daar zachtjes achteraan.
Natuurlijk, zeker in Veldhoven zijn allerlei maatregelen genomen om mensen in minder fortuinlijke omstandigheden een handje te helpen. Maar insiders weten hoeveel mensen daar geen gebruik van maken. Uit schaamte… vanwege de rompslomp (die de gemeente nou juist de kop wil indrukken). Daarom: geef je ogen de kost, leg je oor te luisteren en geef een zetje in de goede richting.

Frans Hofmeester

PS: Heeft u of weet u zaken in de zorg die vastgelopen zijn? Het PvdA Ombudsteam kan u misschien op weg helpen.