Kinderen naar de Kamer!

Door Andrej van Hout op 18 oktober 2018

Dinsdag 20 november is een belangrijke dag. Op deze Dag van de Rechten van het Kind staan we stil bij wat eigenlijk alle kinderen in Nederland en in de rest van de wereld verdienen: een goed leven. Dit is alleen te bereiken door behalve óver kinderen, vooral mét hen te praten. Pas dan bouwen we samen aan een toekomst waarin ook onze kinderen zich thuis voelen.

Voor de Tweede Kamer een reden om voor het eerst het kindervragenuur te organiseren. Alle jongens en meisjes uit groep 7 en 8 kunnen dan, in de Tweede Kamer, vragen stellen aan een minister of staatssecretaris. Die vragen moeten ze tevoren wel zelf bedenken. Elk onderwerp is vrij: bijvoorbeeld over meer sporten op school of over meer geld naar natuur.

Kinderen kunnen tot 1 november hun vraag insturen via hun juf of meester. Er worden vijf vragen geselecteerd. De vijf klassen die de vragen hebben ingestuurd, zijn op de dag van de Rechten van het Kind welkom in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Zittend op de 150 blauwe stoelen mogen ze hun vragen afvuren op de minister of staatssecretaris.

Alle informatie over de deelname aan het kindervragenuurtje is te vinden op website.

We leven in een land waar je mag zijn wie je bent, geloven wat je wil en waar we democratisch tot besluiten komen.

Daarnaast is geld vrijgemaakt om vanaf volgend jaar alle scholieren in de Tweede Kamer te ontvangen. Minister Van Engelshoven van Onderwijs trekt daar bijna vijf miljoen euro extra voor uit. Per dag kunnen duizend leerlingen van middelbare scholen terecht in het gebouw van de TK. Daar wil de minister leerlingen kennis laten maken met de democratische waarden. “We leven in een land waar je mag zijn wie je bent, geloven wat je wil en waar we democratisch tot besluiten komen. Dit zijn gedeelde waarden waar we trots op zijn, maar die niet vanzelfsprekend zijn.”

Op dit moment bezoekt ongeveer 40 procent van de leerlingen het parlement. Dat moet dus naar 100 procent. Om de scholen van de organisatie te ontlasten, zorgt Prodemos voor vervoer en een lesprogramma. Daaraan werken ook Kamerleden mee.

Andrej van Hout

Andrej van Hout

tekst volgt.

Meer over Andrej van Hout